среда, 21. август 2013.

Lepota...

Nije baš primetno, ali ovo leto nam se bliži kraju. Leto kao leto nosi sa sobom mnogo toga, prva asocijacija je more, neke nove ljubavi... Ljudi se spremaju za to i jako jako greše.  Spremaju se tako što razmišljaju kako će izgledati u kupaćim kostimima, kakve će biti „morske slike“, pa gledajući ono što im se servira i nameće,  pribegavaju KIVI DIJETI, jedu  sve osim kivija, padaju u nesvest... Neki momci  čak počnu da se bave sportom, ono, nekih mesec dana pred te photo shootinge. Krenu u teretanu, izdrže  nekako sat vremena, posle toga – kafić, kafa i cigareta, uveče alkohol, sutradan ponovo teretana... i opet padanje u nesvest... LJUDI! STOP! Znamo šta sledi. Spolja gladac – iznutra jadac... Šta je GLADAC nikada nećemo znati,  fizičku lepotu svako doživljava na svoj način, ali JADAC je JADAC i tu nema dalje.
Shvatam ja trendove, shvatam da je došlo neko „novo vreme“, ali užasno je i pomenuti da je poslednjih godina nekoliko manekenki umrlo od izgladnjivanja! Zbog tog, kako uvek kažu, „nemilog događaja“, granica te „savršenosti“ je uvećana za kilogram ili dva! Dozvoljen im je slabiji ručak! Ko diktira taj „trend“? Razumem i posao, razumem  sve, ali svoj život ugroziti, uništiti zarad karijere, naslovnih strana – to ne razumem. Ne može ljudsko biće da ide protiv sebe, protiv svog organizma, protiv onog kakav je rođen, kakvim ga je Bog stvorio...  E to – KAKVI SMO ROĐENI, u tome je sve. Ima preterivanja svuda, ne kažem, ali uvek se setim jednog – kovrdžava devojka pegla kosu, devojka sa ravnom kosom uvija kosu... Šta hoću da kažem – pa nikad zadovoljni, posebno mi žene! Xaxa!
Svi stručnjaci ovog sveta da se okupe, i oni koji se bave ljudskim umom, i oni koji se bave ljudskom dušom, i oni koje se bave zdravljem, naći će odgovore na mnoga pitanja, daće definiciju za mnogo toga, ali dve stvari neće umeti nikada da objasne: lepotu i ljubav. Zašto neće? Pa logično – zato što je to pogled nas samih! Samo naše i naše gledanje. Jedno je pristojnost, jedno je uljudnost... ali zanos nečijom pojavom je sasvim, sasvim lična stvar.
Zato izmisliše plastiku. Plastika je praktična.
Mnogi uređaji koji su nekada bili luksuz a danas deo naše svakodnevice su sada  plastični. Da ne nabrajam ali, tu su i plastične čaše, tanjiri, kašike, viljuške, noževi... LJUDI... Plastika je uzela maha... Nezadovoljna svojim nosem mlada devojka koja slavi osamnaesti rodjendan neće tražiti putovanje ne bi li obišla neku novu zemlju, upoznala novu kulturu – tražiće i dobiće nos. Sladak plastičan nosić da se diči njime i para oblake, iako joj predhodni nije ometao niti disanje, niti remetio estetiku lica. Druga, malo „jače građe“, koja je taman kivi dijetom skinula par kilograma, nezadovoljna svojim strukom izvadiće rebra, ne bi li njen struk bio „savršen“...  To što će se kasnije pitati „a šta je to savršenost“, to stvarno nije bitno, ali ČOVEK ne bi imao toliko rebara koliko ima da mu nisu potrebna!
Drage moje dame, sećate li se Barbi? Čuvene lutke koju smo sve toliko priželjkivale i sa kojom smo se rado igrale. Prezentovala je  „savršenu“ građu žene. Toliko savršenu, da su baš naučnici ustanovili da kada bi postojala ženska osoba takvih proporcija, prosto bi se raspala. Naime, „padala“ bi napred (zbog obima grudi spram malih leđa), „polomila“ bi se u struku (zbog ekstremno tankog struka), a noge prosto ne bi mogle da drže ostatak tela (jer su previše dugačke)...  No, ta plastična lutkica je napravila BUM, to se ne može poreći, ali najviše za one koje su rasle i maštale da jednog dana izgledaju upravo kao ona i kasnije se pretvorile  u sve samo ne u ljudsko biće...
Moram da se vratim na početak... Protiv sebe ne možemo, u tome je stvar. Normalno je da se savijete u struku  i da vam „štrči“ koža, kako god da ste građeni. Normalno je da zažmurite ako vam zrak sunca ide u oko, normalno je da vam se oko očiju pojave „bore smejuljice“... Normalno je biti normalan! Nije normalno izgladnjivati sebe i mučiti organizam ne bi li izgubili kilograme, dobili neku bolest, organizam sam pravi „rezerve“ u sebi jer prosto ne dobija hranu! Sa druge strane nije normalno preterivati u hrani ne bi li dobili koji kilogram više, ne bi li „morske slike“ bile „savršene“. Šokirate sopstveni organizam ne bi li ste kasnije žalili nad onim što ste uradili...
U zdravom telu zdrav duh, davno su rekli. Obe dijete, i ona za gojenje i ona za mršavljenje se svode na jedno – hranu, a ne na izgladnjivanje, a sve to sa sobom vuče i određen način života, drugačiji. Ako želite da promenite to što mislite da se drugima ne dopadate – promenite svoj stav prvo, a onda svoje navike. Dopadnite se sebi! Da vidite kako će naprasnio svi pojuriti za vama!
Obline su i dalje savršene, i dalje se svi dive Merlin Monro, danas i Moniki Beluči, a ne vidim da su one kosturi. I dalje su top žene u svetskom šou biznisu Bijonse i Dženifer Lopez, po mnogima najlepše.
No, lepotu će i dalje objašnjavati, tražiće taj „savršen sklad, a toliko žena je poseduju, žene koje nismo videli jer se nikada nisu bavile nekim javnim poslom... Toliko je pesama o lepoti žene. Toliko je muškaraca patilo želeći samo da im se približi. Te žene su imale lepotu, lepotu koja je zračila ljudima oko njih baš zato što su one bile svesne da je poseduju. Lepotu koja je prosto bila zanosna, a urođena, ne nadograđena i kupljena. Lepotu koja iz njih zrači i dan danas dok trčkaraju za svojim unucima. Pitaćemo se ZAŠTO SU TOLIKO LEPE? Zašto je njihov osmeh tako čaroban? Zašto mami sve oko sebe? Prosto je – zadovoljne su sobom!
Xo xo  SA

1 коментар: