среда, 12. јун 2013.

Dojenje na javnom mestu – DA!

Nov život menja sve. Preslatka bespomoćna bebica, koja je devet meseci bila u majčinom stomaku, osećajući svaku njenu emociju... Onda dođe na svet... Svi se smeju, ona plače. Stave bebu majci na grudi. Kažu žene da su porođajni bolovi strašni, užasni, ali da onog momenta kada se to maleno stvorenje nađe pored nje da se sve zaboravi, sve prođe. A ne zna bebica šta je snašlo. Posle garant misli „šta mi tu ovi prave grimase, šta se prave blesavi“, haha. Šta li je u njihovim majušnim slatkim glavicama? A gledaš bebu koja raste i prosto gledaš šta je BORBA kroz život, koja počinje od tog dana rođenja. Trpi bolove u stomaku, rast zubića, muči se da se okrene, da stane na noge i prohoda, da izgovori  prvu reč...
Priroda je sve udesila. Majčino mleko je nešto najzdravije za rast i napredak bebe. NIŠTA ne može da zameni ono što stvori priroda – pravo majčino mleko.
Nedavno sam podržala dojenje na javnom mestu, a to sam preporučila i svojim prijateljima. Kao i oko svega i mišljenja su i ovde podeljena. Razgovarala sam sa svojim prijateljicama koje su se ostvarile kao majke, a i čitala sam iskustva drugih žena na raznim forumima. U suštini  shvatila sam da je jedna stvar sigurna, samo žena koja je dojila svoju bebu razumeće drugu ženu, to je sigurno. Drago mi je bilo da čujem i da muškarci to podržavaju, a pročitala sam i negativne komentare, što od žena što od muškaraca.
To me je nateralo da se zapitam – šta je to vulgarno, a pre svega perverzno? Šta je RUŽNO da žena, dok šeta svoju bebu po lepom sunčanom danu, kojoj pak treba da udahne svežeg vazduha, zastane u nekom parku, sedne i doji svoju bebu. Prvo, danas postoje posebni brus halteri za doilje, drugo, žena se ne skida gola, već sasvim diskretno drži svoju bebu u naručju i HRANI JE, da ona HRANI svoje gladno maleno dete.
Na Balkanu ništa novo. Prošla sam mnogo zemalja, obišla mnogo gradova, šetala... viđala žene kako doje svoje dete u restoranima, parkovima... Niko se ne obazire, samo ponosni otac koji miluje glavicu svoje bebe sa raširenim osmehom na licu. Kod nas žene govore da nailaze na kojekakve komentare ljudi, koji bukvalno PILJE u njih, dobacujući „mogla si ga/je nahraniti kod kuće!“. Sramota, svaka beba je drugačija, od prvog dana kada ugleda svet, samim tim i njen režim ishrane. Nije to nikakav intiman trenutak u kojem majka mora biti zatočena u kući po ceo dan! Ako naiđete na takvu situaciju zašto prosto ne ignorišete, a kako ignorisati, odnosno – kako biti negativan! To više nije devojka, to je sada ostvarena žena, to je jedna topla scena koja nikako ne može da izazove neke zle komentare, gnevnih ili dokonih ljudi. Trunke vulgarnosti nema u tome! Ako nekom smeta, nek se ne obazire! Pre svega, dete oseti svoju majku, njenu nervozu,  baš kao što oseti ljubav i privrženost. Opet se vraćam na to da žena ne treba da provede porodiljski period u zatočeništvu. Poznat je pojam „postporođajne depresije“, hvala dragom Bogu da su neki parovi uspeli sebi da priušte samostalnost, uz pomoć svojih porodica, ali i toj ženi je potrebno da prošeta sa drugaricama, da posedi u letnjoj bašti, da nastavi da živi život, svesna da se njen život promenio iz korena jer ga sad živi za to maleno biće koje će jednog dana postati čovek. 
Ako se neko od vas, bilo ko, zadesi se u gradu, kupi sendvič i šetajući kroz grad ili sedeći na javnom mestu jede taj sendvič, zašto ta malena bebica ne bi imala pravo za svoju hranu?!  Ne možete bebi reći „ručak je u 14 časova“!
Kako nečiji um može da poveže dojenje sa seksualnošću! Pa toliko se mladih parova ljubi na javnom mestu – devojka i dečko sede u parku i  ljube se, pozdravljaju se na autobuskoj stanici, aerodromu i ljube se! Pa ni to nije vulgarno, ali tu već mora da postoji određena granica. Kada je dojenje u pitanju to je PROSTO DOJENJE BEBE. Beba ne sme biti gladna! Toliko majki se ustručava, baš kada reši da prošeta svoju bebu, a kao što sam rekla svaka beba je sama po sebi drugačija i onda bukvalno jure kući jer ih je sramota da negde zastanu i NAHRANE SVOJU BEBU! Neke majke se čak žale da su prinuđene da doje decu u javnim toaletima – ko još jede u javnim toaletima! Svima je prihvatljivo da vide majku kako hrani dete na flašicu, a zgržavaju se na nešto što je priroda savršeno stvorila, na prizor majke koja doji svoje dete! Nedavno sam na forumu pročitala da se jedna žena požalila jer je zbog dojenja izbačena iz kafića od strane konobara. Katastrofa! Najveći stručnjaci govore da je majčino mleko najzdraviji način ishrane bebe. Zapitam se kako neko može da ima negativno mišljenje povodom toga, diskriminišući time jednu ženu koja je dala život i jednu bebu koja će jednog dana biti čovek, i to ne bilo kakav, jer svako je poseban na svoj način!
Ko god prođe pored žene koja HRANI svoje dete i progunđa nešto negativno, može da se pokrije  po ustima!
Opet napominjem da sam na brojnim forumima čitala iskustva žena koje su bile primorane da doje na javnim mestima. U glavnom pišu o tome kako su ih svi zagledali, kako im je bilo neprijatno. Kažu da im je najteže bilo sa prvim detetom, to je svojevrsno „vatreno krštenje“, a posle su, u glavnom, prestale da se obaziru.
Žene, a ispred grupe „Moja podrška dojenju“, koja se nalazi na Face Book-u, su se nedavno okupile sa svojim najbližima i naravno sa svojim bebicama. Članice grupe su se, svaka u svom gradu, organizovale 1. juna  u periodu od 12 do 18 časova, na raznim lokacijama u više od 50 gradova, a u Beogradu su se okupile na Kalemegdanu.
Podržimo žene koje svojoj bebi daju najzdraviju hranu, ono što je majka priroda stvorila. Ne robujmo predrasudama. Beba mora da se nahrani kad je gladna. Ne dopustimo kojekakvim ljudima da se protive dojenju na javnom mestu, jer su baš i oni odrasli na tome – na majčinom mleku!
Xoxo SA

19 коментара:

  1. Анониман12. јун 2013. 04:27

    Prelep blog.Ja sam mlada majka malom Milosu koji je star 4 meseca I dalje sisamo samo siku u super napredujemo :) Hvala nauci pa postoje formule za bebe ako majka nema mleka ali nista ne moze zameniti majcino mleko:)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Vam na podrsci koju pruzate, u ovoj borbi da nasoj deci pruzimo samo ono sto je najbolje i kako je majka priroda uredila.S obzirom da ste javna licnost, verujem da cete dopreti i do nekih majki i onih koje ce tek postati, koje vas prate i slusaju.Zelim Vam od srca da uskoro postanete majka i pozivam Vas da nam se pridruzite u fb grupi Moja podrska dojenju. I imam jednu molbu, sledeci put kad objavite tweet nemojte stavljati flasicu, SZO je zabranila reklamiranje, flasica, cucli i adaptiranog mleka za decu do godinu dana. Srdacan pozdrav, Sanja Vecko

    ОдговориИзбриши
  3. Draga Seko..fino je od tebe sto tako razmisljas,,
    ali ipak mislim da ta tema nije za nekog ko ne razmisli o svim pro i kontra aspektima.Evo da ti malo pojasnim.
    Ja zivim u Njemackoj,,u vecem gradu. Ovde vlada zaista i tolerancija prema starcima,,invalidima,zivotinjama kao i majkama s malom djecom.Moram nesto reci na tu temu.
    Gradovi su prepuni sa zenama koje vuku kolica za sobom,kada ulaze u tramvaj,autobus itd. ljudi se sklanjaju pruzaju im mjesto za sjesti,,strpljivo podnose djeciji plac i vristanje,,jer je sve to "normalno".Ali nijedna majka nije dosada izvadila dojku u pretrpanom tramvaju da podoji djete.Zasto? jer je neugodno.Danas postoje pumpice kojima se mogu napuniti djecije flasice ili termos boce,,"to go ".´Medjutim dozivjela sam jako neugodne situacije od tih doticnih " majki".Mozesli da zamislis da sam vidjela ljude koji u restoranu na sred stola "gdje se jede!!!" mjenjaju djetetu pempas?!Mislim nisam protiv djece i dojenja,,ali nemoze se zena kao neka kerusa izvaliti na nekom javnom mjesto da bi podojila!! Svaki restoran,,kafic i dr. javna mjesta imaju neki mirni kutak gdje moze sjesti i na miru nahraniti bebu.Ako si majka nosis i neku vrstu odgovornosti,,kako prema djetetu tako i prema okolini.Nijedan vlasnik restorana nece izbaciti porodicu sa djecom van (barem ovde ne),ako djeca vriste,,ruse sve redom,,bacaju,pljuju itd. ali danasnje majke se nebrinu,,nego mirno sjde i gledaju dokle ide tolerancija ljudi,,bukvalno izazivaju ljude tim ponasanjem da se obazru ili ih runo pogledaju,,jer je odvratno.Tako da ta teorija o dojenju treba imati neku granicu.Jednostavno kulturno se ponasati,,imati obzira na okolinu.Sve u granicama normale.Nazalost kada drustvo prihvati pojedine aspekte ponasanja,,to lako predje u pretjerivanje.Tipa ja to mogu briga me za druge.Nazalost je tako.
    Naravno da ima i primjernih majki,,koje to sve malo kasiraju,,odvoje se ili prekriju i niko nista negovori.Ali kada neko nema kulturu a pruzi mu se ta privilegija i tolerancija onda je samo vulgarno i odvratno,,sorry

    ОдговориИзбриши
  4. Svaka čast na blogu!!! Ja sam majka devojčice od tri godine koju sam dojila a sad imam i dečaka od 10 i po meseci koji sisa. Ništa lepše i prirodnije nema od majke koja doji svoju bebu.

    ОдговориИзбриши
  5. Seko, hvala na ovom tekstu :)

    A gospodji Fatimi bih porucila da vise volim da se "kao neka kerusa izvalim na nekom javnom mjesto da bi podojila" nego da kao superultramoderna salabajzerka dajem vestaka svojoj bebi ili placem i zatvaram se u kucu zato sto ne mogu da nacedim dovoljno mleka za njen obrok dok smo u setnji (a zna se da kolicina nacedjenog mleka nije merilo kolicine mleka koje beba dobije dok sisa). I ja, gospodjo, zivim na zapadu, i nisam primetila da se zene skrivaju dok doje niti da ih ko popreko gleda, i ne vidim gde je tu zloupotreba bilo cijih prava ako zena podoji svoju bebu u javnosti, naprotiv, ako je ne bi podojila, to bi bilo krsenje detetovih prava!!

    ОдговориИзбриши
  6. Postovana Seko, ja sam ova plava zena cije je dete najvece na ovoj slici, sisa vec 20 mes. Raste lepo i zdravo naravno sa sikom :D Draga Fatima, ponosna sam sto sam kao kerusa i ona je majka!Hvala jos jednom na podrsci!!! Ljubac

    ОдговориИзбриши
  7. Da gospodja Fatima izgleda nije upoznata sa tim da ima dojenih beba koje odbijaju flasicu i prihvataju hranu samo iz prirodnog izvora, tako da nemojte kritikovati nesto normalno. KO hoce da se pokrije o.k, ko nece isto o.k. Ovom svetu malo vise tolerancije ne bi skodilo, pustite decu na miru da jedu!

    ОдговориИзбриши
  8. Hvala Vam na podršci i pozvani ste na naš ponovni skup u Beogradu, 6. jula, kod Terazijske česme!

    ОдговориИзбриши
  9. http://cobwebbb.blogspot.com/ drugarica i ja smo skoro napravile blog sta mislite

    ОдговориИзбриши
  10. Sina sam dojila 32 mjeseca, sada čekam drugog sisavca koji treba stići u 9. mjesecu i iako mi je sa prvim već bilo dosta dojenja, sad se opet veselim tome, jer zaista nema ljepšeg osjećaja. Dojenej na javnom mjestu podržavam, ali meni osobno je bilo neugodno dojiti pred muškima. Dok vani smo dojili, uvijek nadjemo neku klupicu i nahranimo se. Kako je moj sin bio strogi odbijač dohrane, tako nam je moje mlijeko bilo skoro jedina hrana do njegovog 15. mjeseca. Ali prošlo i to. Sad vidim koliko nam je zapravo bilo lako. On ima 9 mjeseci, mi na godišnjem, nista drugo neće da jede, a ja o ničem ne moram da razmišljam, kad je gladan, sika uvijek spremna :)

    ОдговориИзбриши
  11. Svaka Cast Seki,meni se veoma gadi kako je Fatima doticna, ovo ovako na škrabala fuj,fuj i fuj.Treba ju što više da zene imaju podrske,necu ja sad izvaliti sisu na sred u restoran ili u tramvaju.Ja se znam lijepo u uskati niko nista niko ne vidi,ali opet kao da imam rogove na glave,a ne samo jedna prirodna stvar!!!

    ОдговориИзбриши
  12. Dozivjela sam jednu,,hajde da kazem neugodnu situaciju.
    Vozila sam se sa dedom u autu,,i znate kako cesto kad stanete na semafor dolaze oni ljudi i zene,,djeca sto prose.
    Dosla je jedna sa bebom pokucala na prozor i moj deda je otvorio da bi joj dao novac.
    Kada se okrenuo prema njoj njena dojka je njemu bukvalno bila pred nosem,,on je okrenuo glavu,,sav crven u licu,,dali mu je bilo neugodno sto smo ja i moja sestra to vidjele ili sta ja znam..uglavnom bilo je ruzno.
    A ovde dame sto me kritikuju,,neka bolje procitaju moj tekst.
    Ja nisam nikog kritikovala,,nego sam ukazala samo na pojedine stvari.
    Moj deda nije tu zenu kritikovao,,nije joj psovao ili je ruzno pogledao,,nego se postideo.
    Zar neshvatate iako je to prirodna stvar da ipak za nekog ko vas posmatra moze biti neugodno.
    Rekla sam dok se zena okrene..ili ode u miran kutak ili sl. da je to sasvim ok.
    Govorila sam o tome kada se nekom da odredjena sloboda,pruzi mu se tolerancija da cesto se desi da ljudi pretjeraju.
    Drage dame shvatite me kako god hocete,,ja nisam zaostala,,niti sam maloumna,stojim iza zena i njihovih prava,,
    U dojenju nema nista seksistickog ili vulgarnog,,nee ili ako neko nesto ruzno dobaci netreba se pokriti po ustima nego ga treba odvaliti bokserom,,ali drage moje hajde iskreno da kazemo da u svakoj situaciji treba umjerneo i lijepo da se ponasamo.
    A ima nas mnogih koje neznamo ama bas nista o lijepom ponasanju.
    pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  13. muskarci nemaju problem sa tim...PROBLEM je sto mame vise ne doje bebe...nego ih hrane na flasicu...jer mogu da im se grudi razvuku ili nedaj boze deformisu ili sta li vec...

    ОдговориИзбриши
  14. Gospodjo Fatima, verujem da niko od nas ovde nije malouman, kao i da umemo da citamo, a u Vasem komentaru nije cak potrebno ni citati izmedju redova da bi se shvatila Vasa poruka. Ja se sa Vama slazem po pitanju zloupotrebe prava u mnogim situacijama, ali u ovoj jednostavno ne mogu, jer je dojenje nesto sasvim drugo i uzviseno, i to nije pravo koje nam je nase drustvo dalo vec sama Priroda, a za onog ko veruje, i sami Svevisnji. Dok beba sisa, ostatak sveta ne postoji, i nema tu ko sta da posmatra i da crveni. Pri cinu sisanja dojka pripada samo bebi, a dok beba ne sisa, to je vec druga stvar, ko god ide i trpa svoje sise drugima u lice je bezobziran, nebitno da li te sise inace doje bebu ili ne. A ako sisa ispadne bebi iz usta u toku dojenja, to je opet druga stvar, desi se, i to nije nikakva sramota. Sramota je da nase drustvo tera majke da se potpuno izoluju ako hoce da doje, jer ako daju vestaka mogu sasvim slobodno da ostanu u drustvu, to nikome nece smetati. Neverovatno mi je koliko smo postali izvestaceni-osecaj sramote nije urodjen vec stecen, naucen u drustvu u kom zivimo, a to drustvo moze i da se promeni, i hvala zenama kao sto je Seka sto na to uticu...

    ОдговориИзбриши
  15. E, Seko, svaka cast, moram da priznam da si me prijatno iznenadila. Od srca ti zelim da se ostvaris kao majka i uzivac u tom cinu dojenja. Tacno je da ce zene koje su dojile, ili doje najbolje razumeti druge dojilje, otuda i komentari gdje Fatime...

    ОдговориИзбриши
  16. Meni niko nikad nije ništa rekao ili popreko pogledao, a vadim sliku gde stignem. Imam blizance i podoj trajeee. Čak i da je neko negativno reagovao ne bi me dotaklo, nema zbog čega, ja znam ko sam i sta sam i zašto sam. Ako je nekom neprijatno da gleda nek ide kući da mu bude neprijatno, park je moj koliko i njegov

    ОдговориИзбриши