среда, 18. септембар 2013.

Oduzimanje života

Najveći greh je oduzeti život – samom sebi ili drugome. Setiću vas na jedan strašan događaj. Anders Bering je 22. jula 2011. godine aktivirao bombu u automobilu ispred zgrade vlade u Oslu. Poginulo je osam ljudi. Posle toga na osrvu Utoja iz vatrenog oružja ubio je 69 osoba, većina njih bili su tinejdžeri, a u tom užasu ljudskog uma povređeno je 244 osoba! Sud  ga je proglasio krivim. Služi kaznu kao optužen krivim za terorizam i UBISTVO SA PREDUMIŠLJAJEM. Kazna zatvora je maksimalna – 21 godina!!! Pratila sam to u medijima i nisam mogla da verujem!
Da li ovo čoveka treba da baci u pitanje o zaštiti ljudskih prava? Da li je ovaj čovek pod tom zaštitom, on koji je oduzeo svesno, planski, NAMERNO 77 života! Anders Bering trenutno ima  34 godine. Sa samo 32 godine počinio je neoprostiv zločin. Znači da ako ne bude pomilovan zbog dobrog vladanja i sličnih „ljudskih prava“ izaći će iz zatvora sa 55 godina. „Svi građani imaju pravo na obrazovanje“, kažu u obrazloženju, pa  će dotični biti uskoro brucoš na fakultetu političkih nauka! Sve je bilo u „skladu sa propisima“, pa će dotični sada da studira na daljinu!!!!!? Čekaj, STANI!
Ljudima koji NISU UBICE, koji su TALENTOVANI, KREATIVNI, DOBRI LJUDI, BESPREKORNI, koji nisu u mogućnosti da studiraju kao redovni studenti, da prate predavanja i učestvuju u ostalim aktivnostima na fakultetu ovo je LUKSUZ, NEMOGUĆA MISIJA, ali UBICA ZADOVOLJAVA PROPISE! Časni Sude, politiko, demokratijo, borci za ljudska prava, on je oduzeo 77 života u nekoj svojoj izopačenoj misiji! Zašto nije osuđen za maksimalnu kaznu po ubistvu, što bi po nekim ZAKONIMA iznosilo oko 3080 godina?... Ali on će i da studira i biće na slobodi za sada već manje od dve decenije! To tražimo?! Za takvu „slobodu“ se borimo?! Da neko šeta našim ulicama, vodeći se nekim svojim procenama i mislima i nasumično ubija ljude i da pride dobija maksimalnu kaznu od dve decenije!  Da li u nekoj zemlji UBICA ima više prava nego običan građanin u našoj zemlji?! Da li je dotični u međuvremenu primljen na fakultet u svojoj želji da se obrazuje u oblasti političkih nauka prosto me ne zanima! Porodice tih nevinih žrtava su sada njegove žrtve, dok se njegovo ime provlači po internet portalima i medijima!
I tako nam je prošla nedelja bila obeležena oglašavanjem o studiranju dotičnog, novim ubistvima, nesrećama i tužnim događajima...  A mi čekamo: da se ljudi zaposle, da vozovi krenu, avioni polete... Niko se ne obazire što bes nadvladava ljudske duše i što se kod nas malo malo pa pojavi neki Anders Bering! Sve češće se dešava da neko u svom besu, zamućenom umu, propasti duše počini neoprostiv zločin! I šta reći na to. Neki svojevrstan šablon koji prati ovakve događaje a vezano za ubicu je izjava onih koji su ga poznavali: „Bio je miran čovek, ni mrava ne bi zgazio.“ Da, ne bi mrava, ali čoveka bi!
Kako se uspostavlja kontrola, zašto maltretirani ljudi, potencijalne žrtve ćute? Ni ne pomišljaju možda da će se dogoditi ono najgore, a retko će osvanuti vest „Bio je preke naravi, svi smo ovo očekivali“!
Ovo su slučajevi kada se cena života meri u godinama nečije zatvorske kazne, osobe koja je te živote uzela.
Postoje slučajevi kad se cena meri suzama onih koji su ostali bez svog najmilijeg. Prošle nedelje, desetog septembra obeležavao se svetski dan prevencije samoubistva. U 2012. godini zemlja Srbija bila je trinaesta na svetu po broju samoubistava! Opet smo ušli u statistiku, opet smo postali BROJ i to ne bilo kakav broj, opet smo poraženi i tužni! Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije vodeći uzrok smrti osoba mlađih od 25 godina je samoubistvo! Svake godine preko milion ljudi  U SVETU izvrši samoubistvo, a to je jedna smrt na svaka DVA MINUTA! 
Tako smo mali spram sveta, geografski, po broju stanovnika, a tako smo veliki u još jednoj TUŽNOJ STATISTICI!
Veoma je lako doći do svih ovih brojki i statistika, prosto tu je internet, a tako je teško sprečiti da se ove užasne stvari dešavaju!
Čovekov razum prosto kao da se pomrači u tim nekim trenucima poraza. Porazi čine život, baš kao i uspesi, baš kao što posle nevremena grane sunce... Da li si ostavljen? Da li si finansijki propao? Da li si usamljen? Ni tada nemoj biti najsebičniji na svetu, nemoj zbog onih koji te vole da se prepustiš crnim mislima, ne slušaj tog đavola što ti na ramenu šapuće! Imaj na umu da si poseban! Naći ćeš rešenje! Sunce svane svakog dana – to je tvoja nova prilika! Nemoj da naplatiš najskuplju cenu – čuvaj svoj život!
A  vi, koji rukovodite, dok tražite afere, vi koji brinete o ljudima koji čine ovu državu, dok jurcate za krađama i proneverama, spustite se malo među one koji nemaju šta da pronevere, koji misle da nemaju kome da se obrate, spustite se među one koji su sada već spremni na sve da po bilo koju cenu oduzmu živote! To je cena koja je najskuplja,  najgora, najtužnija! Ne dopustite da našim ulicama korača neki novi Anders Bering!
SA

4 коментара:

  1. bez komentara svaka cast <3 pogledaj moj fb profil i procitaj volela bih i na tu temu da napises nesto....<3

    ОдговориИзбриши
  2. Свака част Секо све си лепо и детаљно написала у овом посту ,коначно се неко дохватио ове теме .Само тако настави начин размишљања ти је феноменалан !!!

    ОдговориИзбриши