среда, 22. мај 2013.

NE DAJ SE KRALJICE!



Ima jedna super knjiga – „Šta muškarci znaju o ženama“, vrlo laka za čitanje, ima stotinak strana ali te strane su prazne, haha. Ovog puta poželela sam da pišem o nama – ženama. Proleti vreme od onog perioda kad su nam majke vezivale kikice do momenta kada te majke postanu bake, vezuju kikice svojim unukama, trče za loptom nestašnih unuka... No, na žalost nije uvek tako. Život kao život nosi sa sobom i dobro i loše, brojne nedaće koja neke ojačaju, neke ne.
Žena će istrpeti sve. Prećutati i nastaviti da radi i živi, a samo ona zna koliko joj briga za svoje najbliže svakodnevno prolazi kroz glavu. Pustiće suzu uz tužnu pesmu, romantičan ljubavni film...ali neće onda kad joj je najgore. Progutaće svoju tugu i bol i nastaviti da bude stub jedne porodice.
Neće ova priča biti vesela, zato što želim da se obratim SVIM ženama, majkama, sestrama, tetkama, bakama... SVIMA! Onima koje žive za nas i za koje živimo mi, koje su nam potrebne, da budu uz nas i pored nas.
Priča o seksualnom odnosu nije više tabu tema. Ako ne možete sa svojim najbližima, ako se stidite, uvek možete porazgovarati sa nekim: uvek će se tu naći neko od familije, a svaka škola danas ima psihologa kojem se možete obratiti. Ne dozvolite da vam trenutak zanosa promeni život! Ne dozvolite da život ode tokom koji nikako niste ni planirali ni želieli. KORISTITE kontracepciju! Trudnoća je, pored brojih polnih bolesti koje svakodnevno uzimaju svoj danak, još i najbolje što može da vam se desi, ali ako ste suviše mladi, nezreli, nije to nevino detence koje tek treba da se rodi ni krivo niti treba da u budućnosti ispašta jer na njega prosto nisu bili spremni.
Inače, najviše se iznerviram kada se neko meni blizak žali da ga nešto boli, i da to traje danima. Na moj savet da ode kod lekara, da vidi o čemu se radi obično bude odgovor „Jes’, pa da mi nađe nešto.“Molim! Odavno je rečeno – BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI. Rak grlića materice je treći najčešći oblik raka kod žena - u svetu godišnje čak oko 500 000 žena oboli od njega, a više od polovine ne dobije borbu sa ovom bolešću. Taj podatak sam našla na internetu, a na žalost znam iskustva žena. Molim vas, sve vas drage žene, koje čitate ove redove, a ne odlazite na redovne ginekološke predloge, molim vas da uradite to. To nije nikakva sramota. Taj jedan običan, potpuno bezbolan pregled vam može spasiti život. Nedajte svoj život., ne odričite ga se, UVEK STE NEKOM POTREBNI, morate živeti! Ne dozvolite da budete deo užasne statistike!
Rak dojke, najčešći zloćudni tumor kod žena. Nema više tih “starosnih granica”, nema više “kritičnih godina”, nikad ih nije ni bilo! Sve smo na udaru tih prokletih bolesti, protiv kojih  se može dobiti bitka, ako se otkiju na vreme. Naime, manite se raznih tekstova u kojima piše koje žene spadaju u rizičnu kategoriju, a koje ne, ne računajte ni na genetsko nasleđe ukoliko se u vašoj porodici  generacijama u nazad ova opaka bolest nije dogodila. Imajte na umu da SVAKOJ ŽENI  MOŽE DA SE DESI! Znam za nekoliko mladih devojaka, koje su sasvim slučajno, prilikom samopregleda osetile nešto u predelu dojke, na vreme se obratile lekaru… Na svoju veliku žalost znam i kada je bilo kasno. Upravo zato vam postavljam ovaj link u sklopu teksa – obavite samopregled, bilo šta da osetite da nije u redu – NE ČASITE NI ČASA, OBRATITE SE LEKARU! http://www.rakdojke.iz.rs/samopregled%20dojke.html
Oh da, “Zdrav čovek sto muka, bolestan samo jednu”…
Sa druge strane, osvrnula bih se na još jednu, komotno je mogu nazvati bolest, a to je zlostavljanje žena. Naime, desi se ljubav, ona lepa, šarenkasta, zaslepljujuća… U vezi, ili braku, ukoliko JEDNOM ali JEDNOM vaš muškarac nastupi agresivno prema vama, ako vam JEDNOM udari šamar – ne obazirite se ni na šta, pokupite se i idide. Šta god on rekao, koju god priču vam “prodao”, na kakav god afekt se vadio, URADIĆE TO PONOVO. Svesna sam mnogih stvari: i nemaštine, i srama, ali ne dozvolite da budete žrtva nekog ko se iživljava nad vama, nemojte da ćutite, obratite se za pomoć, nemojte se fizički suprostavljati, već prosto se obratite nadležnim institucijama. Ja se nadam da će ova država da se više posveti i poradi na zaštiti žene.  Ja nisam feministkinja, naprotiv, možda sam i malo staromodna ako smatram da muškarac cepa drva a ženi je mesto u kuhinji… Dobro, hvala dragom Bogu, danas su žene  uticajne i na položajima u mnogim sferama života. Normalno da takva žena neće imati vremena da se “bavi” kuvanjem, ali šta god radila, koju god karijeru gradila – mora ostati žena: prefinjena, doterana, ukroćena ali ne i zatočena od strane svog voljenog čoveka, mora biti lavica!
Drage moje, molim vas ne robujte predrasudama, brinite o sebi, o svom zdravlju… Ne ćutite, ne gutajte, ne držite bol sebi, ne trpite – UVEK JE TU NEKO ZA KOGA MORATE ŽIVETI! UVEK VAS NEKO VOLI! UVEK STE NEKOM POTREBNI!
Xoxo SA

Нема коментара:

Постави коментар